top of page

ŠTO ZAISTA ŽELITE?

Identificiranje onoga što zaista želite


Dakle, što zaista želite? Ako ste kao većina ljudi bit će vam iznenađujuće teško za odgovoriti na ovo pitanje. Većina je preplavljena porukama od roditelja, prijatelja, vršnjaka društva i okoline koje bi to njihove želje „trebale biti“, da su njihove istinske želje potpuno zakopane.

Osim toga, ako su se i držali svojih snova u prošlosti, životna iskustva su ih „uvjerila“ kako je to nemoguće. Odustali su. Pomirili se s onim što imaju.

Dobra vijest je kako snovi nikad ne umiru – duboko u sebi vi i dalje znate što to zaista želite. Nešto u vama se trza i privlači vam pažnju, ali toliko ste navikli na ignoriranje tih znakova, kako ih više ni ne primjećujete.


Zaboravljeni snovi


Što je to što ZAISTA želite?

Odgovorite na ovo pitanje bez dopuštanja da na vas utječu mišljenja drugih ljudi. Odgovorite bez razmišljanja o bilo kakvim zaprekama – na trenutak zamislite kako novac nije nikakav problem i da sve što vas limitira, čarobno, više ne postoji.

Za svaki san koji otkrijete, zapitajte se želite li ga JOŠ UVIJEK. Ako ne, prekrižite ga i otpustite.

Mentalno zaokružite samo one oko kojih imate emotivne reakcije kada razmišljate o njima.


Identificiranje onoga što zaista NE želite


Za neke ljude lakše je prvo otkriti što ne žele! Za početak, prvo napravite listu stvari koje ne želite u svom životu.

To mogu biti stvari koje ste nekad imali u svom životu i više ih ne želite iskusiti. Stvari i situacije koje su trenutno u vašem životu i želite da prestanu. Ili događaji i iskustva koje sigurno ne želite u svojoj budućnosti.

Jednom kada ste sigurni što NE želite, zapitajte se što je SUPROTNO od toga.

„Ako znam da ne želim _________________________________, to znači kako želim ______________________.


Postanite detaljniji i specifičniji u svojim željama


Jednom kada se započnete pitati što to zaista želite počet ćete sve više i više primjećivati stvari koje u vama bude misli „da, želim toga više!“ ili „ne, hvala, ovo ne želim“.

Budite zahvalni za sposobnost primjećivanja onoga što NE želite i recite tome „hvala“ jer vam to, na kraju krajeva, pomaže da shvatite što onda ŽELITE.

U redu je ako još niste sigurni što želite – dopustite da odgovori dolaze svojim tokom i u svoje vrijeme. Vi pokrečete proces svakodnevnim unutarnjim pitanjima i primjećivanjima.


Zakoračite dublje u pitanje „ZAŠTO TO ŽELIM?“


Samo ako imate dovoljno velik RAZLOG zašto nešto želite vaša predanost će potrajati kako biste ga i ostvarili. Razlog koji je u samoj srži vaše želje.

Primjer:

Studentica je izjavila kako želi postati produktivnija u svom poslu. Upitana je zašto želiš postati produktivnija? Odgovara: jer želim dobiti promaknuće. Zašto želiš dobiti promaknuće? Kako bih dobila povišicu. U redu, a zašto želiš povišicu? Želim kupiti veću kuću. Odlično, a zašto želiš veću kuću? Želim da majka i sestra mogu živjeti sa mnom. Upitana je, zašto? Jer je naš san oduvijek bio da živimo skupa.

Odlično! Sada je zaista identificirala što želi! Njen cilj i san nije da postane produktivnija u svom poslu, već veća kuća i iskustvo života s majkom i sestrom.


Pogledajte ponovo svoje želje i snove koje ste prethodno identificirali, i za svaki se zapitajte sljedeća pitanja:

· Zašto mi je ovo važno?

· Zašto?

· Kako bih se osjećao/la?

· Što bi se dogodilo kada to ne bih imao/imala, učinio/učinila, bio/bila?

· Zašto je to važno?

· Zašto?

Nastavite s unutarnjim ispitivanjem i pretraživanjem odgovora dok ne dođete do same srži. U nekim slučajevima, shvatit ćete kako je u temelju želje neka druga želja (kao u prethodnom primjeru).


Najčešće je temeljna motivacija neka EMOCIJA. Način na koji se želimo osjećati tijekom tog iskustva. Zapravo, sve što činimo, činimo jer vjerujemo kako ćemo se osjećati dobro – ili barem bolje.


Izbacite druge ljude iz svoje glave


Dobro provjerite kako ono što želite nije ono što mislite kako biste TREBALI željeti. Lako je usvojiti tuđa razmišljanja i snove. Izbacite tuđe glasove iz svoje glave....

...i zadnji put pogledajte svoje snove kako biste potvrdili da je to ono što ZAISTA ŽELITE.


Želite zajednički otkriti što zaista želite? Javite se na besplatne konzultacije i postanite privatni coaching klijent.

bottom of page