top of page

3 KORAKA ZA PROMJENU NAVIKE

Zašto naš um promjenu navike smatra prijetnjom?

Naš um cijeni štednju energije, koja najviše od svih organa odlazi na rad mozga, stoga on jako cijeni navike, a svaku promjenu navike smatra IZRAZITOM PRIJETNJOM jer s navikama si na sigurnom, živiš na auto-pilotu i unutar zone ugode.

Zbog toga je svaka promjena navike najčešće vrlo teška.

Navike su sila koja nas pokreće. Ali skoro sve naše navike su nesvjesne i pokrenute okidačima iz okoline. Mozak koji voli efikasnost i štednju energije stvara te paterne i rutine ponašanja. Zapravo, 50% naših dnevnih ponašanja je nesvjesno i na auto-pilotu, to je sve zbir naših navika.

Dakle, koliko smo sretni ili nesretni, dostižemo li svoje ciljeve ili ne, kakvo je naše mentalno zdravlje... sve to je rezultat naših navika.

Stoga, ako želimo nešto promijeniti u svom životu – prvo trebamo promijeniti svoje navike.


Istraživači ljudskih uzoraka ponašanja su otkrili 3 koraka kako nastaju navike – bilo pozitivne ili štetne. Ovi zaključci dolaze od profesora psihologije BJ Fogga sa Stanford univerziteta.

KRUG PROMJENE
Podsjetnik (okidač) – sve naše navike imaju okidače koje ih pokreću i iniciraju naše ponašanje
Rutina – ovo je navika, akcija tj. rutina koju imamo
Nagrada – to je korist koju imamo od naše navike. Ne zaboravite kako i negativne navike daju nekakvu ugodu i služe kao nagrada

KORAK 1 – Odredite podsjetnik (okidač) za novu naviku

Imajte na umu kako snaga volje dugoročno neće služiti jer naš mozak i sjećanja rade na okidačima. Navike su nesvjesne, stoga je čista motivacija neefikasna. Podsjetnik (okidač) služi da nas izvuće iz nesvjesnog ponašanja i svjesno stvori novu naviku.


Naravno da si možete doslovno staviti podsjetnik u obliku alarma kako biste svaki dan u isto vrijeme stvarali svoj željeni cilj. Ako zamjenjujete staru naviku novom, tada je logično da vježbate novu u isto vrijeme i u situaciji kada biste demonstrirali staru.


Ali ako stvarate neku novu naviku koja ne može ići uz doslovni alarm na mobitelu, možete ju „priljepiti“ na nešto što već radite kao rutinu, koristeći to kao okidač za novu naviku.


Na primjer, možete staviti listić papira s popisom 10 stvari na kojima ste zahvalni kada svako jutro pogledate u ogledalo dok perete zube i pročitate si ih. Ili ako želite meditirati svaki dan to možete povezati s jutarnjim čajem kojeg već imate kao rutinu. Nakon čaja meditirajte određeno vrijeme. Čaj će postati vaš okidač.


KORAK 2 – Učinite to svojom rutinom

Ritualiziranje nove navike kroz planiranje i raspored: ako znate kako ćete za novu naviku trebati, recimo, 30 minuta svaki dan, uvrstite to u svoj dnevni raspored i učinite ju obveznom.


Što manje morate razmišljati o njoj, to će postati lakše. Ako ju ne planirate, najvjerojatnije se neće dogoditi. Zato je vrlo efikasno uklopiti ju u staru rutinu.


Jednom kada stvorite rutinu, štitite ju!


I dobro uspostavljene navike ili rutine mogu izletiti kroz prozor kada je patern navike ometen. Na primjer, ljudi koji vježbaju svakodnevno mogu izgubiti tu naviku kada odu na odmor od tjedan dana. Jedna od opcija je da se nastavi vježbanje i tijekom odmora, držeći se sličnog vremena. Alternativno mogu planirati unaprijed svoju rutinu kada se vrate kući, upisati se na neki tečaj ili dogovoriti s trenerom nekoliko termina kako bi se navika opet uspostavila. Također mogu sebi postaviti inspirirajuće poruke kako bi se opet vratili u svoju rutinu.


KORAK 3 – Stvorite nagradu za sebe

Neke nove navike će same u sebi imati nagradu – kao na primjer, ako svako jutro osvijestite za što ste zahvalni u svom životu, to će vas učiniti puno sretnijima.


Druga nova ponašanja možda neće imati istovremene nagrade, stoga je poželjno stvoriti nagradu za sebe.


Na primjer, jedna studija je dokazala kako je skupina trkača koja je nakon jutarnje vježbe jela mali čokoladni kolač, imala više uspjeha u održavanju jutarnje vježbe, nego skupina koja nije imala nikakvu nagradu. Nakon nekoliko mjeseci i dalje je broj trkača koji je nastavio vježbati bio veći u skupini koja je napravila naviku s čokoladnom torticom nakon vježbanja.


Kako biste se mogli nagraditi nakon određenog vremena održavanja rutine? Na primjer, nakon svakog prođenog tjedna učinite nešto posebno za sebe, mali poklon, kako biste proslavili taj trenutak i osobni uspjeh.

bottom of page