top of page

Tipičan VS prosvijećen odnos

Mi smo emotivna i društvena bića. Proživljavamo život kroz mijene emotivnih stanja, energičnih guranja i povlačenja te društvenih isprepletenosti. Iznad svega ostalog, ljudska bića najjače proživljavaju život kroz odnose. Svi oblici veza su nam važni: povezanost kroz zajednicu, veze s obitelji i intimnosti kroz romantične odnose.


Naši odnosi su nam toliko važni da njihova kvaliteta može utjecati i promijeniti svaki aspekt našeg života, od životne situacije do karijere, od uvjerenja o nama samima do emotivnih stanja u svakom trenutku.


Za mnoge je odnos s romantičnim partnerom od iznimne važnosti, stoga odnos dobija ogromne količine energije i fokusa. Brza pretraga interneta pod pojmovima „ljubav“, „odnosi“ ili „srodne duše“ otkrit će milijune knjiga o samopomoći i romantičnih romana. U zadnjim su godinama stranice i aplikacije za online spojeve postale aktivnije nego ikada. Nema sumnje kako oni koji su samci traže „pravog ili pravu“ vrlo energično.

Usprkos tome, oni koji su u vezi često su nemirni, traže poboljšanje i dublju povezanost.


Dok svijet prolazi kroz ekonomske, socijalne i energetske promjene, sve više i više nas je privučeno potrebi da podignemo standarde u našim odnosima, pogotovo u onim najintimnijim. Dok nam se pogledi na svijet mijenjaju, shvaćanje naših uloga i očekivanja se također mijenjaju te mnogi pronalaze kako je jednostavnije otpustiti veze koje nam ne služe.

A oni koji prolaze osobne transformacije traže partnere koji su u skladu s našim Pravim Ja. Radije nego da nastavljamo život kroz stare navike i obrasce ponašanja, tražimo dublju povezanost, prosvijećen odnos, srodnu dušu.

Neke pogreške oko pojma srodnih duša su kako postoji samo JEDNA te kada se ona pronađe - život je blažen. Zapravo, ostvarujemo mnoge povezanosti na razini duša, kao što su prijatelji, članovi obitelji i romantični partneri. Oni potaknu našu dušu kada ih upoznamo i osjećamo kao da ih poznajemo cijeli život.


Te duše utječu na naše živote na snažne načine i svaka od njih ima svoju svrhu. Kada se netko spoji sa srodnom dušom u romantičnom odnosu to iskustvo je moćno i čarobno; usprkos tome, jačina emocija i jasnoća oko važnosti tog odnosa ne garantira partnerstvo koje treba trajati.

Često i u romantičnim odnosima srodnih duša dolazi do prekida zato jer jedan ili oba partnera nisu spremni za takav odnos.

No moram naglasiti - radije nego da se fokusirate na „privlačenje srodne duše“, predlažem da započnete s podizanjem vlastite svjesnosti i emotivne spremnosti na iskustvo prosvijećenog odnosa jer prosvijećen odnos je odnos u kojem oba partnera aktivno rade na usklađivanju samih sebe s Višim Ja.


Dakle, trebate aktivno raditi na osobnom rastu kako biste jednom postali bolji u djelovanju unutar tog odnosa s položaja emotivne stabilnosti, osnaženog donošenja odluka i prave ljubavi.


OPĆENITE KARAKTERISTIKE tipičnog i prosvijećenog odnosa


Za tipičan odnos općenita karakteristika je kako partneri dijele zajednički prostor za življenje, dijele odgovornosti, prijateljstvo i fizičku intimnost.

U prosvijećenom odnosu partneri dijele interese i zajedničko vrijeme, pružaju obostranu podršku za rast, postoji emotivna intimnost i istinsko zajedništvo.


Što se tiče VEZANOSTI, tipični odnosi su bazirani na potrebi. Osobe često prijanjaju jedna na drugu i odnos je baziran na ovisnosti o tom odnosu. Uobičajeno je da se osobe povuku od prijatelja i obitelji, stvore identitet oko tog odnosa i proživljavaju drame. U prosvijećenom odnosu odnosi su bazirani na želji. Iskustvo pravog ujedinjenja. Partneri iskreno žele provoditi zajedničko vrijeme kao dvije odvojene osobe koje dijele put. Ovo funkcionira samo kada niti jedna osoba ne čini tu blizinu nepodnošljivom: bez prijanjanja, bez svinjarija, bez kontroliranja i drame.


Za ULOGE u tipičnom odnosu se može reći kako partneri igraju uloge i određene obrasce ponašanja. Često osobe u odnosima igraju uloge koje su naučili u djetinjstvu ili od društva. One se nebalansirane, uzrokuju natjecanje, kontrolu i dramu. Individue često ne pokazuju svoje pravo lice i zadržavaju se ne dajući sve od sebe.

U prosvijećenom odnosu su partneri potpune individue. Oba partnera moraju raditi na sebi i biti potpune individue. Nije odnos koji je prosvijećen, već VI! Ne možete igrati naučene uloge i raditi ono što mislite da bi drugi željeli da radite, ono što bi „trebali“. Morate znati svoje reakcije, želje i strahove. S te pozicije možete raditi na suradnji i minimalizirati konflikt.

Skoro svake dvije osobe mogu stvoriti funkcionalni i ispunjujući odnos ako ulože trud u njega. Ali nije svatko spreman za prosvijećen odnos.

Usprkos tome, svatko može „prosvijetliti“ svoj odnos ako su voljni pogledati duboko u sebe, otpustiti ograničavajuća uvjerenja i obrasce ponašanja te se otvoriti pravoj ljubavi i partnerstvu.


No "pravila" su sljedeća:

· OBA partnera moraju željeti ovakav oblik odnosa

· OBA partnera moraju poznavati sebe vrlo dobro

· OBA partnera su već odradili veliki posao radeći na svojim uvjerenjima, obrascima ponašanja i emotivnim okidačima

· OBA partnera imaju kompatibilne živote i vizije odnosa


bottom of page